Ovatko aivosi ylikuormittuneet? Tee aivojen huolto-ohjelma ja suojaa aivosi!

Aivoista tulisi huolehtia yhtä hyvin kuin muustakin kehosta. Aivojen käyttö-, suojelu-, säästö- ja huolto-ohjeistukset ovat yksinkertaiset; syö monipuolisesti ja terveellisesti, liiku säännöllisesti ja nuku itsesi virkeäksi. Myös ajattelu, pohdinta, ideointi, uuden opettelu ja turhien riskien välttäminen pitävät aivot kunnossa. Suojaa siis aivosi vaurioilta, älä oivalluksilta, ymmärrykseltä ja elämyksiltä. Tupakka, alkoholi, lääkkeet ja huumeet voivat vahingoittaa aivojasi. On siis muistettava kohtuus elämäntavoissa. Vaikuta niihin tekijöihin, joihin voit itse vaikuttaa! Myönteinen asennoituminen elämään ja harrastukset pitävät myös ajatukset kirkkaina.

Aivoja turvaa hyvä verenpaine ja verensokeritaso, hyvät kolesteroliarvot, normaalipaino ja monipuolinen ja säännöllinen liikunta. Tupakoimattomuus ja alkoholin kohtuukäyttö tai raittius on myös hyväksi aivoille. Aivoilla on paljon enemmän tekemistä ihmisen kokonaisvaltaisen terveyden kanssa kuin aiemmin on osattu edes aavistaa.

Olennaista on käyttää järkeään läpi elämän. Sanonta ”samaa pää, kesät talvet” ei siis pidä paikkaansa. Aivot eivät kulu kovassakaan käytössä vaan vahvistuvat – aivot ovat ”lihasta” joka surkastuu käyttämättömänä – rapistuu ja ruostuu, puhumattakaan kosteus- ja homevaurioista ”ullakolla”. Pelkästään rutiinien rikkominen on aivoille hyväksi, sillä se merkitsee uuden oppimista, ja aivot pitävät opiskelusta.

Nauti, iloitse ja opi! Se virkistää aivoja.  Mistä tietää, että aivot voivat hyvin? Vastaus on yksinkertainen: kun elämä ja työ sujuu kuin valssi myötä- ja vastapäivään – siis mallikkaasti.

Nonverbaalinen ja verbaalinen kokonaisviestintämme antaa erilaisia viestejä ylikuormituksesta mm. jännityspäänsärky, viikonloppumigreeni, äksyily, unettomuus, ihmissuhdedraamat, psykosomaattiset häiriöt, eristäytyminen ja erakoituminen.

Elimistöllä on oma tapansa pakottaa pysähtymään. Fiksumpaa olisi pysähtyä ajoissa jopa ennakoiden ennen kuin pää alkaa oireilla..

Aivot rakastavat lepoa, taukoa ja unta, sillä ilman riittävää yöunta ne eivät toimi kunnolla. Aivot tarvitsevat hyviä rasvoja ja valkuaisaineita. Sosiaalinen kanssakäyminen myös piristää ja on hyväksi mielenterveydelle ja sitä kautta myös aivoille. Virkistäydy lepäämällä, liikkumalla ja tekemällä työn ohessa mieluisia asioista. Aivot tarvitsevat älyllisiä ja tunneperäisiä haasteita!

Joskus vuosien päästä voimme ehkä mennä reaaliaikaiseen ”aivokuvauskeskukseen” kuin kuntosalille ikään ja kuntouttaa niitä aivojen osia, jotka parantavat suoritusta, muistia ja jopa älyä. Ei ihan aivoton juttu! Ja muistathan, aivot eivät käytössä kulu. Elämä on hallinnassa kun aivot ovat kunnossa. Itsestä huolehtiminen (ns. itsensä johtaminen) on haastavaa aivotyötä – yksilön, yhteisön ja yhteiskunnan toimivuuden turvaamiseksi.

Tarvitsevatko aivosi huoltoa? Tilaa nyt oma aivojen huolto-ohjelmasi!