Kurssit: Oulu-opisto: Syksy 2014 – kevät 2015

Kurssit/Syksy 2014

La 4.10.2014 Esiintymis-, puhe- ja neuvottelutaidot

Esiintymistaitoa ja puheviestintää tarvitaan nykyään lähes kaikkialla. Meillä kaikilla on sanottavaa ja joskus siihen jopa velvollisuus. Tehtävänämme työntekijänä, esimiehenä, asiantuntijana, kollegana, järjestöihmisenä tai luottamushenkilönä vaativat meiltä valmiutta osallistua ryhmän vuorovaikutukseen, esiintyä pienemmille tai suuremmille määrille ihmisiä sekä pitää alustuksia, puheita, esitelmiä, yritys- ja tuote-esittelyjä, luentoja yleisön edessä! Siksi vakuuttava esiintymisen taito sekä kyky rakentaa vuorovaikutusta kuulijoiden kanssa ovat olennaisessa asemassa monen osaamisessa. Kokemamme esiintymisjännitys voi varjostaa pahasti arkeamme ja estää meitä suoriutumasta työstämme niin hyvin kuin voisimme ja vie ilon niistä hetkistä, jolloin meidän on mentävä muiden eteen ja sanoa sanottavamme. Esiintymisvarmuus on opeteltava taito, johon meillä kaikilla on oikeus.

– valmistaudu, johda ja hoida tilanteet
– laadukkaan esiintymiskokonaisuuden osatekijät
– sanattoman ja sanallisen viestinnän merkitys
– elävöittämis- ja motivoinnin keinot
– yleisövuorovaikutuksen tehostaminen
– rohkaistuminen esiintymään ja tiedostamaan ongelmakohtia ja niiden ratkaisuja
– varmuutta, vakuuttavuutta ja vaikuttavuutta ilmaisuun
– palaute työkaluna
– pelottaako? Oman jännityksen kohtaaminen ja käsitteleminen
– käytännönkeinot  vakuuttavan, kiinnostavaan, selkeään ja mukaansatempaavan esiintymiskokonaisuuden toteuttamiseksi
– vaikuttava äänenkäyttö ja äänenhuolto-ohjeet
– teoriaa, käytännön harjoituksia turvallisessa ilmapiirissä sekä esiintymisvinkkejä
– opit pitämään vakuuttavan ja kiinnostavan puheen/esityksen joka vetoaa sekä järkeen että tunteisiin.
– Tule mukaan osallistumaan!

La 8.11.2014 Naurujoogaa kaikille – iloa ja hassunhauskaa yhdessäolo!

Tervetuloa ilon, huumorin ja naurun maailmaan. Nyt saat nauraa. Naurusta voimaa arkeen. Kaiva sisäinen lapsesi esille ja naura ilman syytä. Ihmisellä on kaikki biologiset ominaisuudet luontaiseen nauruun. Nauru on olennainen osa jo pienen vauvan elämää. Nauru seuraa mukana koko elämäntaipaleemme ajan. Me olemme onnellisia siksi, että nauramme! Naurujooga lisää monipuolisesti fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia. Naurujooga on mainio harjoitusmuoto stressin poistoon, lisäämään hyvänolon tunnetta, vastustuskyvyn vahvistukseen ja pitämään mieli positiivisena. Nauru lisää luovuutta, oppimiskykyä ja elämän- ja työniloa. Lyhyesti sanottuna lisää iloa, hyvinvointia, virkistää ja rentouttaa, antaa hyvää mieltä ja energisyyttä elämään. Tutustumme omaan nauruumme ja opimme sen kautta tuntemaan itseämme paremmin. Naurusi on uniikki. Opimme käyttämään naurua omana varaventtiilinä vaikeissakin tilanteissa Keho ei tunnista eroa itse synnytetyn ja spontaanin naurun välillä vaan hyödyt omat samat. Hyvässä seurassa nauraminen on entistä mukavampaa. Naurujoogatunnilla tehdään erilaisia nauru- ja syvähengitysharjoituksia. Lyhykäiset nauruharjoitukset, mieltä ja kehoa lämmittävät harjoitukset, erilaisia liikeharjoituksia, vapaanauru-osio (ns. naurumeditaatio) – syvähengitys, verryttelyt, huudahdukset, kiitokset. Nyt nauru saa näkyä! Kutsun sinut mukaan nauramaan itsesi terveemmäksi ja hyvinvoivaksi – tarvitaan vain halu nauraa.

 

29.11. Mindfulness ja mindful living muuttaa elämäsi!

Mindfulness eli hyväksyvä tietoinen läsnäolo ja mindful living eli tietoinen elämä tekevät elämästä tyydyttävämpää ja auttaa vähentämään mielen murheita huomion kiinnittämisellä ajatuksiin ja aistimuksiin. Tietoisuustaidot auttavat säätelemään ajatuksia, käyttäytymistä, havaintoja, kokemuksia, tulkintoja, tapoja ja tunteita. Tietoinen läsnäolo on tehokas elämänhallinnan menetelmä ja meditaatiotekniikka. Hyväksyvä tietoinen läsnäolo on yhtä tärkeää kuin luku- ja kirjoitustaito. Tietoisuus on monien ilmiöiden summa, joka on hajautettu aivoihin ja periaatteessa koko kehoon. Läsnäolon jalo taito! Tietoinen läsnäolon harjoittelu, kyky elää ja olla läsnä nykyhetkessä itseään eheyttäen. Tekemättömien tehtävien, huomisen tai menneiden jauhaminen vie turhaa energiaa. Tavoitteena lisätä tyytyväisyyttä, onnellisuutta ja rauhaa sekä vahvistaa mielen hyvinvointia ajatusten hallinnan ja aistimuksien kautta. Aikuisilla tehtyjen tutkimusten mukaan tietoisuustaidoista on selkeää hyötyä myös fyysiselle terveydelle. Vaikutukset näkyvät myös aivotutkimuksissa. Tietoisesta läsnäolosta, tietoisesta elämästä ja meditaatiosta ei enää haeta apua stressinlievitykseen, ahdistukseen ja rentoutukseen vaan niiden avulla halutaan myös parantaa sekä tukea työ- ja toimintakykyä, sekä työtehoa, jaksamista ja työhyvinvointia. Tietoisesta läsnäolosta on apua monenlaisissa haastavissa elämäntilanteissa, koska siinä ei keskitytä vaikeuksiin sinänsä vaan niiden kohtaamiseen. Tarvitsemme tietoista läsnäoloa myös ihmissuhteissamme. Olemalla hyväksyvästi läsnä voimme keskittyä yhteyteen, ymmärrykseen, empatiaan ja rakkauteen. Tietoisuustaidot opettavat elämään kaiken kanssa ja sietämään paremmin ihmisiä ja asioita. Mennyttä ja tulevaa ei ole, mutta tämä hetki on. Pysähtyminen ja oleminen ovat vaikeita nyky-yhteiskunnassa. Elämää ei tule koko ajan tulkita ja analysoida. Parempi on kokea asiat ja tunteet välillä myös sellaisina kuin ne tulevat. Tule tekemään kanssani monipuolisia tietoisuustaitoharjoituksia ja kehitä arjen hyväksyvää, tietoista läsnäoloasi. Lisäksi saat mukaasi lisäharjoituspaketin. Täyttä elämää mielen ja kehon viisaudella!

Kurssit: Kevät 2015, KM Eija Keränen / Operosus Oy

7.2.2015 Pistä aivosi ja kehosi kuntoon! – tavoitteena on aivohyvinvoinnin parantaminen

Aivot ovat pääasia, pieni päätös päivässä ja mitä silloin saavutetaan!

Miten aivot oikeastaan toimivat? Mikä tekee mahdolliseksi ajattelun ja tunteet? Miksi aivot, muisti ja keho kannattaa pitää kunnossa? Miten aivot pysyvät terveenä ja vireänä? Miksi terveet ja treenatut aivot eivät höperöidy? Miksi muisti ei heikkenekään? Mikä on vireiden aivojen salaisuus? Ihmisen hyvinvointi ja työ- ja toimintakyky ovat perimmältään kiinni aivoista ja ne ovat myös meidän tärkein työkalu. Jos haluat pitää pääsi terävänä, pane se töihin. Kokeile mm. aivojumppaa kanssani. Usein unohdamme kaikkein tärkeimmän lihaksen jumppaamisen – aivolihaksen. Jokainen käyttää aivojemme rakenteita hiukan omalla tavallaan. Aivot oppivat ja kehittyvät yksilöllisten kokemuksien kautta. Pidä rajoista kiinni, sillä koulutuspäivän aikana tulee hiuksia nostattavaa tietoa ja käytännön taitoa. Saat mukaasi mm. aivojen huolto-ohjeet tutkittuun tietoon pohjautuvana. Arvostetaan, käytetään, säästetään, suojellaan, huolletaan ja hoidetaan aivojamme, silloin pärjäämme myös paremmin elämässämme. Kaltoin kohtelu muuttaa aivoja, muutoksen laatu on riippuvainen aivojen kehitysvaiheesta. Muistathan myös; ken vaivojansa valittaa, on (v)aivojensa vanki! Aivot evät kulu käytössä, päinvastoin! Aivoissa ei ole ”parasta ennen”- päivämäärää ja niiden tehokas käyttö parantaa muistia ja viivyttää dementiaa. Suojaa aivoja vanhuuden prosessin ennen aikaiselta ”kutistumiselta”. Tule jumppauttamaan aivojasi Eijan laatimien harjoituksien mukaisesti ja nautitaan luovasta aivolekottelusta välillä.

28.3.2015 Persoonallisuuspäivä

Persoonallisuus on jokaiselle ihmiselle ominainen ja ainutlaatuinen ajattelun, käyttäytymisen, tuntemisen ja toiminnan tapa. Se on myös fyysisten psyykkisten ja sosiaalisen toimintojen kokonaisuus. Tunnistatko oman persoonallisuustyyppisi. Mitä viestit persoonallasi? Mitkä tekijät vaikuttavat persoonallisuuden muokkautumiseen? Oletko A- vai B- tyyppi? Miten persoonallisuus on kasvun ja kehityksen tukijana? Haluatko tietää enemmän itsestäsi ja muista ihmisistä? Persoonallisuus- vai persoonahäiriö? Arvosta ja kunnioita itseäsi ja tule mukaan investoimaan omaan persoonallisuuteesi. Tavoitteena on saada vahvuutesi parhaat ominaisuudet esille – Olet oman itsesi käyntikortti. Tule mukaan osallistumaan – saat teoreettista ja käytännönläheistä tietoa; mm. saat testata oman persoonallisuustyyppisi, löydät omat persoonallisuutesi voimavärit, henkilökohtainen voimavara-analyysi, persoonallisuus ja temperamentti. Lisäksi esim. persoonallisuus ja parisuhde, vuorovaikutustaidot, perimän, persoonan ja ympäristön valta, persoonallisuuden vaikutus elinikään, viestintätyyli, olemus, karaktääri, luonteenpiirteet, mentaliteetti. Persoonallisuutta ei voi paeta, mutta sitä voi ymmärtää! Kannustusta, rohkaisua, tukea ja kehumista sekä vinkkejä oman persoonallisuuden esiin ottamiseen.

La 18.4.2015 Naurujoogaa kaikille – iloa ja hassunhauskaa yhdessäolo!

Tervetuloa ilon, huumorin ja naurun maailmaan. Nyt saat nauraa. Naurusta voimaa arkeen. Kaiva sisäinen lapsesi esille ja naura ilman syytä. Ihmisellä on kaikki biologiset ominaisuudet luontaiseen nauruun. Nauru on olennainen osa jo pienen vauvan elämää. Nauru seuraa mukana koko elämäntaipaleemme ajan. Me olemme onnellisia siksi, että nauramme! Naurujooga lisää monipuolisesti fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia. Naurujooga on mainio harjoitusmuoto stressin poistoon, lisäämään hyvänolon tunnetta, vastustuskyvyn vahvistukseen ja pitämään mieli positiivisena. Nauru lisää luovuutta, oppimiskykyä ja elämän- ja työniloa. Lyhyesti sanottuna lisää iloa, hyvinvointia, virkistää ja rentouttaa, antaa hyvää mieltä ja energisyyttä elämään. Tutustumme omaan nauruumme ja opimme sen kautta tuntemaan itseämme paremmin. Naurusi on uniikki, opimme käyttämään naurua omana varaventtiilinä vaikeissakin tilanteissa Keho ei tunnista eroa itse synnytetyn ja spontaanin naurun välillä vaan hyödyt omat samat. Hyvässä seurassa nauraminen on entistä mukavampaa. Naurujoogatunnilla tehdään erilaisia nauru- ja syvähengitysharjoituksia. Lyhykäiset nauruharjoitukset, mieltä ja kehoa lämmittävät harjoitukset, erilaisia liikeharjoituksia, vapaanauru-osio (ns. naurumeditaatio) – syvähengitys, verryttelyt, huudahdukset, kiitokset. Nyt nauru saa näkyä! Kutsun sinut mukaan nauramaan itsesi terveemmäksi ja hyvinvoivaksi – tarvitaan vain halu nauraa.