Kurssit: Oulu-opisto: syksy 2016 – kevät 2017

Kurssit: syksy 2016

La 01.10.2016 Terveet aivot. Tule mukaan huolehtimaan aivoterveydestäsi ja vireästä muististasi – se on kannattava sijoitus omaan tulevaisuuteen

Pistä aivosi ja kehosi kuntoon! – tavoitteena on aivoterveyden parantaminen

Aivot ovat pääasia, pieni päätös päivässä ja mitä silloin saavutetaan!

Miten aivot oikeastaan toimivat? Mikä tekee mahdolliseksi ajattelun ja tunteet? Miksi aivot, muisti ja keho kannattaa pitää kunnossa? Miten aivot pysyvät terveenä ja vireänä? Miksi terveet ja treenatut aivot eivät höperöidy? Miksi muisti ei heikkenekään? Mikä on vireiden aivojen salaisuus? Ihmisen hyvinvointi ja työ- ja toimintakyky ovat perimmältään kiinni aivoista ja ne ovat myös meidän tärkein työkalu. Jos haluat pitää pääsi terävänä, pane se töihin. Jokainen käyttää aivojemme rakenteita hiukan omalla tavallaan. Aivot oppivat ja kehittyvät yksilöllisten kokemuksien kautta. Koulutuspäivän aikana tulee aivoterveyttä nostattavaa tietoa ja käytännön taitoa. Saat mukaasi mm. aivojen huolto-ohjeet tutkittuun tietoon pohjautuvana. Arvostetaan, käytetään, säästetään, suojellaan, huolletaan ja hoidetaan aivojamme, silloin pärjäämme myös paremmin elämässämme. Kaltoin kohtelu muuttaa aivoja, muutoksen laatu on riippuvainen aivojen kehitysvaiheesta. Muistathan myös; ken vaivojansa valittaa, on (v)aivojensa vanki! Aivot evät kulu käytössä, päinvastoin! Aivoissa ei ole ”parasta ennen”- päivämäärää ja niiden tehokas käyttö parantaa muistia ja viivyttää dementiaa. Suojaa aivoja vanhuuden prosessin ennen aikaiselta ”kutistumiselta”. Tule treenaamaan aivojasi Eijan laatimien harjoituksien mukaisesti ja nautitaan luovasta aivolekottelusta välillä.

Aivosi on tärkein pääomasi, jonka omistat. Jokainen pystyy itse vaikuttamaan aivojensa kuntoon. Aivot eivät kestä työnteon lisäämistä huoltamatta. Aivo-treenit panostavat aivojen elpymismekanismeihin. Hanki itsellesi terveet, timmit, tasapainoiset aktiiviset, tyytyväiset ja onnelliset aivot. Tehdään tutkimusretki aivoihin – salaiseen luolaan mm. sparraavan aivojumpan avulla ja lisätään näin ”yläpään” vahvuutta. Jokaisella on henkilökohtainen aivoprofiilinsa. Aivohuollon avulla voimme lisätä oppimis-, keskittymis- ja suorituskykyä, muistia ja koko aivokapasiteettiamme. Aivolihasta voi ja tulee kehittää aivoterveyden kunto-ohjelmalla. Tule virittämään aivosi elämäsi kuntoon mm. Eijan laatimalla aivohyvinvoinninjulistuksella 2016. Tarjoan sinulle parhaat lisätyökalut niin aivojen kuin muistin terästämiselle ”Aivohuollon käsikirjan” ja ”Miten hyvin muistat” – muistioppaan muodossa. Tule ottamaan aivoterveydestä selvää ja opiskelemaan uusia asioita.

Usein unohdamme huolehtia kaikkein tärkeimmästä lihaksestamme – aivoistamme!

La 15.10.2016 Elämäni kartta – aarteita kartalla? Oletko valmiina muutokseen? Aloita tästä!

Elämän kulku on muovannut sinusta sen ainutlaatuisen ihmisen, joka nyt olet. Jos haluat tutustua itseesi paremmin, voit piirtää elämästäsi kartan. Elämänkartta kannustaa sinua onnistumisen polullesi. Saat edistämisaskeleita elämänkartan toteuttamiselle lähi- ja etätyöskentelyä varten. Tunnistat tavoitteesi ja tunteesi, tiedostat tarpeesi, tarkastelet avoimesti tilannettasi ja houkuttelet muistot esille. Unelmoi ja usko elämänkarttasi avulla. Lopussa kiitos seisoo ja onnittelut! Piirtämällä elämänkartan löydät uuden, tuoreen näkökulman koko elämäntarinaasi ja siihen kuka olet. Kartan avulla näet, mitkä teemat ovat toistuneet, ketkä ovat vaikuttaneet sinuun ja mitkä tapahtumat ovat muovanneet sinua. Kurssilla teet itsellesi mahdollisimman toimivan aarrekartan, oppaan, jonka avulla ihminen voi tehdä haluamansa matkan haluamallaan päämäärällä. Saat myös elämänkartaston sisällysluettelon valmiina jatkotyöskentelyä varten. Elämänkartan piirtäminen auttaa kohti aarrearkkuasi. Voit esim. piirtää, tekstittää, kuvittaa ja äänittää tien tavoitteisiisi! Tee itsestäsi näkyvä ja laadi elämänkarttasi lähitulevaisuudellesi.

La 19.11.2016 Tule naurujoogamaan! Nyt saat nauraa! Naurujoogaa kaikille – iloa ja hassunhauskaa yhdessäolo!

Tervetuloa ilon, huumorin ja naurun maailmaan. Nyt saat nauraa. Naurusta voimaa arkeen. Kaiva sisäinen lapsesi esille ja naura ilman syytä. Ihmisellä on kaikki biologiset ominaisuudet luontaiseen nauruun. Nauru on olennainen osa jo pienen vauvan elämää. Nauru seuraa mukana koko elämäntaipaleemme ajan. Me olemme onnellisia siksi, että nauramme!

Ilo, huumori ja nauru harjoittavat järkeä ja tunnetta – varsinaista elämän eliksiiriä. Tiesitkö, että kunnon nauru rentouttaa ja toimii jopa terveysjumppana. Naurujooga on hyvä tapa helpottaa stressiä, sillä kunnon hekotus helpottaa heti. Huumori purkaa jännitteitä ja stressiä sekä lisää veren happipitoisuutta. Jo kahden minuutin kunnolla nauraminen vastaa 45 minuutin täydellistä rentoutumista. Naurujoogassa nauretaan ilman syytä!

Naurujooga lisää monipuolisesti fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia. Naurujooga on mainio harjoitusmuoto stressin poistoon, lisäämään hyvänolon tunnetta, vastustuskyvyn vahvistukseen ja pitämään mieli positiivisena. Nauru lisää luovuutta, oppimiskykyä ja elämän- ja työniloa. Lyhyesti sanottuna lisää iloa, hyvinvointia, virkistää ja rentouttaa, antaa hyvää mieltä ja energisyyttä elämään. Tutustumme omaan nauruumme ja opimme sen kautta tuntemaan itseämme paremmin. Naurusi on uniikki.

Nauru on oivallussarja. Aloittamiseen riittää halu ja uskallus nauraa. Iloinen nauru lisää viihtyvyyttä ja tyytyväisyyttä elämään. Tutustutaan naurujoogan perusteisiin ja monipuoliseen liikekokoelmaan. Kurssilla tehdään runsaasti leikkimielisiä naurutekniikkaharjoituksia.

Opimme käyttämään naurua omana varaventtiilinä vaikeissakin tilanteissa Keho ei tunnista eroa itse synnytetyn ja spontaanin naurun välillä vaan hyödyt omat samat. Hyvässä seurassa nauraminen on entistä mukavampaa. Naurujoogatunnilla tehdään erilaisia nauru- ja syvähengitysharjoituksia. Lyhykäiset nauruharjoitukset, mieltä ja kehoa lämmittävät harjoitukset, erilaisia liikeharjoituksia, vapaanauru-osio (ns. naurumeditaatio) – syvähengitys, verryttelyt, huudahdukset, kiitokset. Nyt nauru saa näkyä! Kutsun sinut mukaan nauramaan itsesi terveemmäksi ja hyvinvoivaksi – tarvitaan vain halu nauraa.

Naurujen välissä tehtävät syvähengitysharjoitukset muistuttavat tavallisesta joogasta. Loppurentoutusta edeltää patjoilla maaten tehtävä vapaa nauru-osio. Eija Keräsen sanoin ”Useimmiten minulla on hauskaa ja loppuaikana yhä enemmän”. Iloitse, koe huumorintajukohtauksia ja iske naurusuoneen – voit paremmin. Nyt nauru saa näkyä!

Kurssit: kevät 2017

La 30.01.2016 Elämässä ja työssä jaksaminen – kokonaisvaltainen hyvinvointi
Ei anneta elämän tehdä meitä onnettomiksi ja työn viedä voimiamme! Huolehditaan itsestämme, huomioidaan toisiamme ja vahvistetaan terveyttä ja hyvinvointia.

Jaksaminen on taitolaji – otetaan omat ja yhteiset keinot käyttöön Homo Sapiensin jaksamisohjelmalla.
– jaksaminen on monien tekijöiden summa
– jaksamisesta on huolehdittava nykyistä paremmin
– oma ja toisten jaksaminen – asenneremontti auttaa jaksamaan
– henkilökohtaiset ja yhteiset voimavarat/voimanlähteet
– yhdessä tekemisen ilo,sosiaalinen tuki ja onnistumisen kokemukset
– arjen jaksamisvinkit jatkoon ja jaksamisreseptien laatiminen
– rentoutuminen ja rauhoittuminen, joutilaisuuden ylistys
– omien tarpeiden huomioiminen – fyysinen, henkinen, sosiaalinen, ammatillinen, emotionaalinen jaksaminen
– yleinen terveys, hyöty- ja perusliikunta, ravinto, uni, henkinen vireys, aktiivisuus, seuraelämä, harrastukset, palautuminen, tauot, lepo, loma jne.
– ennaltaehkäiseminen – väsymys, uupumus, unettomuus ja niiden minimoiminen

Nyky-yhteiskunnassa hyvä työ- ja toimintakyky on keskeisessä asemassa. Mitkä ovat työelämän vaatimukset ja haasteet yksilölle ja työyhteisölle?
Millä eväillä jaksamme eteenpäin? Mikä meitä väsyttää ja uuvuttaa? Ookkonää ihan sipissä? Huilaa ny vähän, äläkä höösää, klaarataan asiat sassiin.
Mikä meitä motivoi ja aktivoi? Mitä haluat tehdä ja mitä jättää tekemättä?

Jaksamisen sisäinen ja ulkoinen voimavara puhaltaa
– mikä meitä auttaa jaksamaan?
– omat ja yhteiset keinot voimaantumisessa?
– yhteisen jaksamislautan rakentaminen

Jokaisen ihmisen jaksamisella on rajansa ja tärkeää on tietää, missä raja kulkee. Työhyvinvointia ja jaksamista voidaan tukea, työolosuhteita kehittää ja palautumista vahvistaa optimaaliseen suuntaan. Keskeisten kuormitustekijöiden esittely ja käytännön esimerkkien antaminen, jotta niihin voidaan puuttua. Tee elämästäsi helpompaa. Tule pois eksyksistä ja löydä elämäsi tarkoitus ja merkitys. Nauti, yksinkertaista ja pelkistä. Goodwill, positiivisuus ja myönteinen asennoituminen. Ole kiinnostunut jäämään eloon.

Miten jaksat nyt? Mikä on riittävästi? Miten haluat jaksaa tulevaisuudessa?

La 27.2.2016 Vuorovaikutustaidot ja kanssakäymistyyli – ihmissuhteet, vuorovaikutusosaaminen, yksin ja yhdessä eläminen ja toimiminen
Onnistunutta vuorovaikutusta ja viestintää! Toimivan ja onnistuneen vuorovaikutuksen taustatekijät, itsensä ja ihmisten, asioiden ja vuorovaikutustaitojen yhdistäminen, vuorovaikutus ja viestintätilanteisiin valmistautuminen, itsetuntemuksesta kohti ihmistuntemusta, parempaa ja varmempaa kommunikaatiota.

Viesti viisaasti ja vuorovaikutuksesta voimaa! Miksi vuorovaikutusta ja viestintää tarvitaan? Mitkä ovat ihmisen edellytykset laadukkaalle kohtaamiselle? Asiakaslähtöisen vuorovaikutuksen ja viestinnän osaaminen ja sen kehittäminen. Jokapäiväisiä yleisiä ja haastavia vuorovaikutus- ja viestintätilanteita elämässä ja työssä. Vuorovaikutusvälineistön päivittäminen; varmuus, jämäkkyys, tuki, kuunteleminen.

Muuttuva ympäristö ja tilanteet. Miten ihmiset toimivat? Ihmissuhdeongelmat, puutteelliset vuorovaikutustaidot ja viestinnän toimimattomuus ovat arkipäivää – vaikeiden asioiden käsittelytavat. Kyky dialogiaan, vastavuoroisuuteen, ratkaisukeskeisyyteen. Muutos- ja kriisitilanteiden kohtaaminen. Puheeksiottotaidot.

Vuorovaikutus- ja viestintäkulttuuri. Suulliset ja kirjalliset tilanteet. Osallistuminen, oppiminen, osaaminen, onnistuminen – tuloksellinen viestintä. Avoimuus, rehellisyys, luottamus, yhteistyötaidot. Kannustaminen, palkitseminen, palautteenanto ja –ottokyky. Valta, vastuu, velvollisuus, vapaus, voimaantuminen. Ajattelu, käyttäytyminen, tunne, toiminta ja selkeys.

Ihmisen kasvu ja kehittyminen. Positiivinen osallistuminen, viestintäilmasto, toimintatila, varhainen puuttuminen työyhteisön konflikteihin, henkilökohtainen ja ryhmäviestintä. Keskustelu-, neuvottelu-, väittely-, ja sovittelutaidot. Motivointi ja sitouttaminen, sitoutuminen. Puheviestintä ja esiintymistaidot. Ihmissuhdetaidot ja hyvän vuorovaikutuksen luominen.

 

La 8.4.2016 Mindfulness ja mindful living muuttaa elämäsi!

Mindfulness tuli hyvään elämään ja osaksi työelämään. Mielen ja kehomielen treenaaminen on noussut tärkeäksi. Mindfulness tarjoaa apua kuormittavista tilanteista selviämiseen.

Haluatko oppia stressinhallintaa ja olemaan enemmän läsnä arjessasi? Onko sinun vaikea rentoutua ja rauhoittua, tai onko sinulla univaikeuksia? Tai hallitsevatko kivut ehkä elämääsi? Tule tutustumaan Mindfulness, hyväksyvän tietoisen läsnäolon menetelmään ja virkistymään ja kohentamaan hyvinvointiasi.

Mindfulness menetelmästä on tehty yli kolmetuhatta tutkimusta ja sen on todettu lisäävän stressinsietokykyä ja kykyä elää nykyisessä jatkuvassa muutoksessa. Harjoitteiden on myös todettu ennaltaehkäisevän ahdistusta, auttavan univaikeuksiin, keskittymisvaikeuksiin ja kivunhoidossa sekä helpottavan tunteiden hallinnassa. Kurssin harjoitteet soveltuvat kaikille.

Mindfulness menetelmän ja harjoitteiden avulla kehomme rentoutuu ja mielemme rauhoittuu. Kurssilla opit mistä Mindfulness menetelmässä on kyse ja kuinka hyödyntää menetelmää ja harjoitteita omassa arjessasi, elämässäsi ja työssäsi.

Opettelemme vahvistamaan läsnäoloa ja kiinnittämään tietoisesti huomiomme nykyhetkeen. Opit myös tuntemaan kehosi ja itsesi paremmin ja vahvistamaan hyvinvointiasi, ja miten lisätä tyytyväisyyttä ja onnellisuutta elämässäsi yksinkertaisin keinoin.

Mindfulness eli hyväksyvä tietoinen läsnäolo ja mindful living eli tietoinen elämä tekevät elämästä tyydyttävämpää ja auttaa vähentämään mielen murheita huomion kiinnittämisellä ajatuksiin ja aistimuksiin. Tietoisuustaidot auttavat säätelemään ajatuksia, käyttäytymistä, havaintoja, kokemuksia, tulkintoja, tapoja ja tunteita. Tietoinen läsnäolo on tehokas elämänhallinnan menetelmä ja meditaatiotekniikka. Hyväksyvä tietoinen läsnäolo on yhtä tärkeää kuin luku- ja kirjoitustaito. Tietoisuus on monien ilmiöiden summa, joka on hajautettu aivoihin ja periaatteessa koko kehoon. Läsnäolon jalo taito! Tietoinen läsnäolon harjoittelu, kyky elää ja olla läsnä nykyhetkessä itseään eheyttäen. Tekemättömien tehtävien, huomisen tai menneiden jauhaminen vie turhaa energiaa. Tavoitteena lisätä tyytyväisyyttä, onnellisuutta ja rauhaa sekä vahvistaa mielen hyvinvointia ajatusten hallinnan ja aistimuksien kautta. Aikuisilla tehtyjen tutkimusten mukaan tietoisuustaidoista on selkeää hyötyä myös fyysiselle terveydelle. Vaikutukset näkyvät myös aivotutkimuksissa. Tietoisesta läsnäolosta, tietoisesta elämästä ja meditaatiosta ei enää haeta apua stressinlievitykseen, ahdistukseen ja rentoutukseen vaan niiden avulla halutaan myös parantaa sekä tukea työ- ja toimintakykyä, sekä työtehoa, jaksamista ja työhyvinvointia. Tietoisesta läsnäolosta on apua monenlaisissa haastavissa elämäntilanteissa, koska siinä ei keskitytä vaikeuksiin sinänsä vaan niiden kohtaamiseen. Tarvitsemme tietoista läsnäoloa myös ihmissuhteissamme. Olemalla hyväksyvästi läsnä voimme keskittyä yhteyteen, ymmärrykseen, empatiaan ja rakkauteen. Tietoisuustaidot opettavat elämään kaiken kanssa ja sietämään paremmin ihmisiä ja asioita. Mennyttä ja tulevaa ei ole, mutta tämä hetki on. Pysähtyminen ja oleminen ovat vaikeita nyky-yhteiskunnassa. Elämää ei tule koko ajan tulkita ja analysoida. Parempi on kokea asiat ja tunteet välillä myös sellaisina kuin ne tulevat. Tule tekemään kanssani monipuolisia tietoisuustaitoharjoituksia ja kehitä arjen hyväksyvää, tietoista läsnäoloasi. Lisäksi saat mukaasi lisäharjoituspaketin. Pidetään huolta mielen ja kehon kunnosta! Löydetään uusia tapoja tehdä asioita. Enää ei tarvita niin paljon vääntämistä ja kierroksia, vaan asiat tapahtuvat helpommin. Täyttä elämää mielen ja kehon viisaudella!